Dania warzywnePrzepisyZupy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

* 100 g czerwonej soczewicy
* 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych
* 1 l bulionu warzywnego
* 3 cebule
* 4 ząbki czosnku
* 3 łyżki oliwy extra virgin
przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki

fotografia poglądowa

Przygotowanie:

  1. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając smażyć jeszcze przez minutę. Dodać suchą soczewicę, przyprawy i wymieszać.
  2. Wlać bulion i zagotować. Przykryć i gotować do miękkości soczewicy przez ok. 15 – 20 minut.
  3. Dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory (wraz z sokiem i nasionami) lub krojone pomidory z puszki i gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu zamieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić z ognia i wymieszać z posiekaną zieleniną.

Leave a reply

0 %