Dania warzywnePrzepisy

Zapiekanka z bakłażana w stylu włoskim

Po włosku, ale bez mięsa

Włoskie przysmaki bardzo przypadły do gustu polskim smakoszom. W całym kraju nie brakuje włoskich restauracji, a proste receptury sprawiają, że przysmaki rodem z Italii chętnie są odtwarzane w domowych kuchniach. Wiele najsłynniejszych dań zawiera mięsne dodatki, które również w smakowity sposób można zastąpić warzywami. Lasagne będzie wyglądać jeszcze bardziej interesująco, jeśli zostanie przyrządzona ze szpinakowym albo pieczarkowym nadzieniem. Risotto to danie, które bardzo elegancko prezentuje się ze szparagami. Mięsne kąski są zbędne. Zróbcie przegląd spiżarek! Na liście tradycyjnych dań nie może zabraknąć zapiekanki, w której nie znajdziecie dodatku mięsa. Sprawdźcie jedną z naszych propozycji obiadowego klasyka w wersji roślinnej.

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne Knorr
  • 4 bakłażany
  • 40 g bułki tartej
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Umyj bakłażana i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj przez 5 minut w 180 stopniach.
Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Składniki podsmaż z dodatkiem oliwy z oliwek.
Do zeszklonej cebuli dodaj pomidory pelati, wodę oraz Fix Naturalnie Smaczne Spaghetti warzywne Knorr. Wszystko połącz, wymieszaj i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Na spód połóż kawałki bakłażana i posyp je lekko bułką tartą oraz parmezanem. Całość zalej 1/3 sosu pomidorowego. Nakładaj poszczególne warstwy jeszcze dwa razy.
Zapiekankę piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

 

źródło: Knorr / infoWire.pl

Leave a reply

0 %