Dania warzywnePastyPrzepisyZdrowe odżywianie

Vege pasta z białej fasoli

  • 1 puszka białej fasoli z puszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

Śniadanie: pasta vege z białej fasoli z tymiankiem i czosnkiem

  1. Rozgrzać patelnię i wlać odrobinę oliwy – podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem.
  2. Do wysokiego naczynia włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
  3. Gotową pastę skropić oliwą udekorować łuskanym prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią.

Pastę można podawać na pieczywie lub z warzywami pokrojonymi w „słupki” (marchew, seler naciowy itp.)

Pasta VEGE z białej fasoli

Leave a reply

0 %