Vege pasta z białej fasoli
- 1 puszka białej fasoli z puszki
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- do dekoracji: łuskany słonecznik, oliwa, bazylia

Śniadanie: pasta vege z białej fasoli z tymiankiem i czosnkiem
- Rozgrzać patelnię i wlać odrobinę oliwy – podprażyć na niej pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku wraz z rozmarynem.
- Do wysokiego naczynia włożyć mocno odcedzoną fasolę, czosnek wraz z oliwą i rozmarynem. Całość doprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i zmiksować na gładką pastę za pomocą blendera powoli wlewając pozostała oliwę.
- Gotową pastę skropić oliwą udekorować łuskanym prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią.
Pastę można podawać na pieczywie lub z warzywami pokrojonymi w „słupki” (marchew, seler naciowy itp.)

Pasta VEGE z białej fasoli