PrzepisySałatki

Szopska sałatka

Składniki

  • 1 ogórek sałatkowy
  • 300 g papryki (różne kolory)
  • 300 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju (oliwy)
  • sól
  • pieprz mielony
  • sok cytrynowy
  • 250 g bałkańskiego sera lub niwy (może też być feta)

Przygotowanie

Ogórka, pomidory i paprykę umyć, pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Włożyć wszystko do miski, wymieszać z olejem i sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć. Pozostawić na ok. 60 min.

Następnie lekko wymieszamy raz jeszcze i dodamy ser pokrojony w kostkę lub starty na tarce.

Można podawać jako dodatek do dań głównych lub jako osobny posiłek np. z tostami czy pieczywem z masłem.

Leave a reply

0 %