Szarlotka sypana FIT
Składniki:
– 1,5-2kg jabłek
– 240g kaszy manny + do posypania formy
– 70g mąki orkiszowej
– 50-70g erytrolu
– 50g masła + do natłuszczenia formy (lub stałego oleju kokosowego)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cynamon
Sposób wykonania:
- Wszystkie suche składniki łączymy w misce (mąkę, kaszę, proszek do pieczenia i połowę erytrolu).
- Formę natłuszczamy masłem, obsypujemy kaszą i równomiernie rozsypujemy na dnie oraz bokach. Na dno formy wsypujemy równomiernie 1/3 suchych składników.
- Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach (nie odsączamy). Połowę startych jabłek układamy na pierwszej warstwie suchych składników i posypujemy cynamonem.
- Następnie sypiemy drugą część suchych składników, resztę jabłek i cynamon.
- Do trzeciej części suchych składników dosypujemy resztę erytrolu, mieszamy i wysypujemy na jabłka z cynamonem.
- Na wierzchu układamy cienkie plasterki masła jedno przy drugim.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i pieczemy około 40 minut.