Boże NarodzeniePrzepisy

Świąteczne paszteciki grzybowe

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 100 g suszonych prawdziwków
  • 1 Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
  • 1 średnia cebula
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
  • Pół łyżki Kminku z Polski Knorr
  • 2 Liście laurowe z Turcji Knorr
  • 5 ziaren Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
  • 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 żółtko
  • szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
  • 2 łyżki masła
  • szczypta mąki

    Świąteczne paszteciki grzybowe

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namaczaj w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie je posiekaj. Kapustę wraz z grzybami umieść w garnku i zalej wodą z płukania grzybów. Do całości wrzuć kostkę Bulionu grzybowego na borowikach leśnych Knorr oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
  2. Dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim.
  3. Posiekaj kminek wraz z masłem i połącz z kapustą. Wszystko gotuj przez godzinę do momentu, aż kapusta będzie miękka.
  4. Pokrój cebulę na małe kawałki i przesmaż na patelni z masłem. Dodaj ugotowaną kapustę i całość smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Farsz dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, pieprzem i majerankiem. Jeśli kapusta będzie zbyt wilgotna, wsyp do niej nieco bułki tartej.
  6. Rozsyp na stole odrobinę mąki. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek.
  7. Nałóż zimny farsz na ciasto i zroluj z niego walec. Całość posmaruj po wierzchu żółtkiem oraz posyp kminkiem.
  8. Paszteciki piecz przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na mniejsze kawałki.

Leave a reply

0 %