Świąteczne paszteciki grzybowe
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 100 g suszonych prawdziwków
- 1 Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 Bulion na włoszczyźnie Knorr
- 1 średnia cebula
- 500 g ciasta francuskiego
- 1 Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
- Pół łyżki Kminku z Polski Knorr
- 2 Liście laurowe z Turcji Knorr
- 5 ziaren Ziela angielskiego z Meksyku Knorr
- 2 łyżki Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 1 żółtko
- szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 2 łyżki masła
- szczypta mąki
Świąteczne paszteciki grzybowe
Sposób przygotowania:
- Grzyby namaczaj w ciepłej wodzie przez około 20 minut, a następnie je posiekaj. Kapustę wraz z grzybami umieść w garnku i zalej wodą z płukania grzybów. Do całości wrzuć kostkę Bulionu grzybowego na borowikach leśnych Knorr oraz kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
- Dopraw liściem laurowym oraz zielem angielskim.
- Posiekaj kminek wraz z masłem i połącz z kapustą. Wszystko gotuj przez godzinę do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Pokrój cebulę na małe kawałki i przesmaż na patelni z masłem. Dodaj ugotowaną kapustę i całość smaż jeszcze przez chwilę.
- Farsz dopraw do smaku Przyprawą w mini kostkach Czosnek Knorr, pieprzem i majerankiem. Jeśli kapusta będzie zbyt wilgotna, wsyp do niej nieco bułki tartej.
- Rozsyp na stole odrobinę mąki. Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj na cienki placek.
- Nałóż zimny farsz na ciasto i zroluj z niego walec. Całość posmaruj po wierzchu żółtkiem oraz posyp kminkiem.
- Paszteciki piecz przez 20-30 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ciasto wystygnie, pokrój je na mniejsze kawałki.