Boże NarodzeniePrzepisy

Pierogi z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania: 73 minuty

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 400 g cebuli
  • 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 1 pomarańcza
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 3 Goździki z Indonezji Knorr
  • 150 g masła
  • 1 łyżka miodu
  • 150 ml gęstej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szczypta soli

    Pierogi z suszonymi śliwkami

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój śliwki z kosteczkę, zlej je wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę, a z pomarańczy zetrzyj skórkę. Posiekaj drobno orzechy wraz z goździkami.
  2. Rozgrzej masło w garnku. Następnie zeszklij na nim cebulę. Potem dodaj śliwki, orzechy z goździkami, ocet, miód, skórkę otartą z pomarańczy oraz cynamon. Dopraw majerankiem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
  3. Poczekaj, aż farsz wystygnie. Jeśli będzie zbyt płynny, postaraj się go zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
  4. Przyrządź ciasto. W misce wymieszaj 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zawiń je w folię i odstaw na bok.
  5. Przygotowane ciasto podziel na części. Na stolnicy rozwałkuj cienkie placki i wytnij z niego krążki ze szklanki.
  6. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i uformuj pierogi.
  7. Pierogi wsadzaj po kolei do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Co jakiś czas przemieszaj delikatnie wodę, aby pierogi się nie posklejały. Danie serwuj ze śmietaną oraz posypane cukrem pudrem i cynamonem.

 

źródło: Knorr

Leave a reply

0 %