Pierogi z suszonymi śliwkami
Czas przygotowania: 73 minuty
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 500 g suszonych śliwek
- 400 g cebuli
- 1 łyżeczka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 1 pomarańcza
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
- 3 Goździki z Indonezji Knorr
- 150 g masła
- 1 łyżka miodu
- 150 ml gęstej śmietany
- 1 łyżka cukru pudru
Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 szczypta soli
Pierogi z suszonymi śliwkami
Sposób przygotowania:
- Pokrój śliwki z kosteczkę, zlej je wrzącą wodą i odstaw na około 10 minut. Cebulę pokrój w kostkę, a z pomarańczy zetrzyj skórkę. Posiekaj drobno orzechy wraz z goździkami.
- Rozgrzej masło w garnku. Następnie zeszklij na nim cebulę. Potem dodaj śliwki, orzechy z goździkami, ocet, miód, skórkę otartą z pomarańczy oraz cynamon. Dopraw majerankiem. Duś wszystko pod przykryciem przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
- Poczekaj, aż farsz wystygnie. Jeśli będzie zbyt płynny, postaraj się go zagęścić kilkoma łyżkami bułki tartej.
- Przyrządź ciasto. W misce wymieszaj 700 g mąki z ciepłą wodą i solą. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie zawiń je w folię i odstaw na bok.
- Przygotowane ciasto podziel na części. Na stolnicy rozwałkuj cienkie placki i wytnij z niego krążki ze szklanki.
- Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zwilż lekko wodą i uformuj pierogi.
- Pierogi wsadzaj po kolei do wrzącej wody na około 2-3 minuty. Co jakiś czas przemieszaj delikatnie wodę, aby pierogi się nie posklejały. Danie serwuj ze śmietaną oraz posypane cukrem pudrem i cynamonem.
źródło: Knorr