Pierogi z leśnymi grzybami
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Wyrób ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody. Gotowe odłóż na około 30 minut.
- Cebulę pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj. Przesmaż składniki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrój grzyby w paseczki i wrzuć na patelnię do cebuli i czosnku. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokrój drobno w kostkę. Następnie dodaj wraz z posiekanym rozmarynem do grzybowego farszu. Do wszystkiego wrzuć Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś pod przykryciem, aż kostka się rozpuści. Poczekaj aż farsz ostygnie.
- Powycinaj z ciasta krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Na płaty rozłóż po około łyżeczce farszu i uformuj pierogi.
- Pierogi wkładaj po kolei do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
źródło: Knorr