Boże NarodzeniePrzepisy

Pierogi z leśnymi grzybami

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 200 g świeżych lub mrożonych podgrzybków
  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Wyrób ciasto z mąki, jajka i ciepłej wody. Gotowe odłóż na około 30 minut.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę, a ząbki czosnku posiekaj. Przesmaż składniki na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pokrój grzyby w paseczki i wrzuć na patelnię do cebuli i czosnku. Całość smaż jeszcze przez chwilę. Ziemniaki pokrój drobno w kostkę. Następnie dodaj wraz z posiekanym rozmarynem do grzybowego farszu. Do wszystkiego wrzuć Bulion na włoszczyźnie Knorr i duś pod przykryciem, aż kostka się rozpuści. Poczekaj aż farsz ostygnie.
  3. Powycinaj z ciasta krążki o średnicy mniej więcej 10 cm. Na płaty rozłóż po około łyżeczce farszu i uformuj pierogi.
  4. Pierogi wkładaj po kolei do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj je przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

źródło: Knorr

Leave a reply

0 %