Boże NarodzeniePrzepisy

Pierogi nadziewane grochem

Czas przygotowania: 90 minut

Ilość porcji: 8

Składniki:

  • 1 szklanka żółtego grochu
  • 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cebula
  • 4 cm kłącza świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 szklanki wody

    Pierogi z grochem

Sposób przygotowania:

  1. Groch namaczaj przez noc. Następnie wlej do naczynia dwie szklanki wody, wsyp przecedzony groch i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do wystudzenia.
  2. Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce. Cebulę zarumień lekko na maśle.
  3. Połącz groch, cebulę, czosnek, imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  4. Z powstałej masy uformuj wałeczki długie na około 8 cm.
  5. Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, następnie zawiń w nie wałki z nadzieniem z grochu.
  6. Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż kawałki ciasta z grochem i posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną oraz posyp czarnym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pierogi piecz przez około 30 minut.

 

źródło: Knorr

Leave a reply

0 %