Pierogi nadziewane grochem
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 8
Składniki:
- 1 szklanka żółtego grochu
- 1 kostka Bulionu na włoszczyźnie Knorr
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cebula
- 4 cm kłącza świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany
- 2 szklanki wody
Pierogi z grochem
Sposób przygotowania:
- Groch namaczaj przez noc. Następnie wlej do naczynia dwie szklanki wody, wsyp przecedzony groch i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Gotuj wszystko do miękkości i odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj cebulę, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a kłącze imbiru zetrzyj na tarce. Cebulę zarumień lekko na maśle.
- Połącz groch, cebulę, czosnek, imbir oraz posiekaną natkę pietruszki. Do całości wbij jajko i wsyp bułkę tartą. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
- Z powstałej masy uformuj wałeczki długie na około 8 cm.
- Rozwałkuj ciasto francuskie i pokrój w kwadraty, następnie zawiń w nie wałki z nadzieniem z grochu.
- Blachę wyłóż pergaminem. Ułóż kawałki ciasta z grochem i posmaruj je żółtkiem wymieszanym ze śmietaną oraz posyp czarnym sezamem. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pierogi piecz przez około 30 minut.
źródło: Knorr