Pierniczki świąteczne fit
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 8 łyżek miodu (płynny)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 jajo
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę (oczywiście polewa nie jest obowiązkowa)
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami.
Do mąki dodajemy płynny miód – mieszamy.
Następnie dodajemy jajo i olej – ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy – wycinamy różnokształtne ciasteczka.
Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 – 15 minut.
Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Wartość odżywcza jednego pierniczka z polewą:
Energia: 52 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcz: 1,1 g
Węglowodany: 10 g