Boże NarodzenieDeseryPrzepisy

Pierniczki świąteczne fit

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 8 łyżek miodu (płynny)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 jajo
  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady na polewę (oczywiście polewa nie jest obowiązkowa)

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z sodą i przyprawami.
Do mąki dodajemy płynny miód – mieszamy.
Następnie dodajemy jajo i olej – ponownie mieszamy i zagniatamy ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy – wycinamy różnokształtne ciasteczka.
Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 – 15 minut.
Gdy ostygną polewamy je czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

Wartość odżywcza jednego pierniczka z polewą:

Energia: 52 kcal
Białko: 1,1 g
Tłuszcz: 1,1 g
Węglowodany: 10 g

Leave a reply

0 %