Pieczone jabłka z cynamonem
Bardzo prostym a zarazem zdrowym i smacznym deserem mogą być pieczone jabłka. To od nas zależy ile jedno jabłko będzie miało kcal. Samo jabłko to około 100 kcal a dodatków do niego jest bez liku.
Przepis na 4 porcje
- 4 większe jabłka (im twardsze, tym lepsze)
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- orzechy włoskie
- cukier trzcinowy
- orzechy
- miód lub syrop klonowy lub z agawy
- skórka cytryny
Przygotowanie
Jabłka należy przed użyciem dobrze umyć. Następnie ściąć 1/3 lub 1/4 góry jabłka, a pozostałą część wydrążyć. Do wydrążonej części przygotować „nadzienie” z miodu, orzechów i aromatycznych przypraw (ilość według uznania). Jabłka przykryć górną częścią i ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Papier można lekko skropić wodą. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez około 20-25 minut.