Pieczeń rzymska z indyka
Składniki na jedną keksówkę:
- Pierś z indyka – ok. 800g
- Cebula – sztuka
- Jajka – 2 sztuki na surowo + 3 ugotowane
- Czarne oliwki – ok. 5 łyżek
- Pęczek natki pietruszki
- Tymianek – łyżka
- Zioła prowansalskie – łyżeczka
- Ostra papryka – łyżeczka
- Sos sojowy – łyżka
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Mięso i cebulę zmiel maszynką do mielenia.
- Do mięsa dodaj surowe jajka, posiekane oliwki, natkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż połowę mięsa do keksówki i dokładnie ubij. Na środku poukładaj ugotowane na twardo jajka, a na to resztę mięsa tworząc kopiec.
- Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 50 – 55 minut.
- Krój dopiero gdy lekko ostygnie.
- Pieczeń możemy podawać zarówno do kanapek jak i jako danie główne z dodatkami warzywnymi.