Boże NarodzenieDania mięsnePrzepisy

Pieczeń rzymska z indyka

Składniki na jedną keksówkę:

  • Pierś z indyka – ok. 800g
  • Cebula – sztuka
  • Jajka – 2 sztuki na surowo + 3 ugotowane
  • Czarne oliwki – ok. 5 łyżek
  • Pęczek natki pietruszki
  • Tymianek – łyżka
  • Zioła prowansalskie – łyżeczka
  • Ostra papryka – łyżeczka
  • Sos sojowy – łyżka
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Mięso i cebulę zmiel maszynką do mielenia.
  2. Do mięsa dodaj surowe jajka, posiekane oliwki, natkę oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wyłóż połowę mięsa do keksówki i dokładnie ubij. Na środku poukładaj ugotowane na twardo jajka, a na to resztę mięsa tworząc kopiec.
  4. Piecz w temp. 190 stopni C przez ok. 50 – 55 minut.
  5. Krój dopiero gdy lekko ostygnie.
  6. Pieczeń możemy podawać zarówno do kanapek jak i jako danie główne z dodatkami warzywnymi.

Leave a reply

0 %