Pasztet drobiowy light
Składniki:
- Jeden cały duży kurczak
- 3 większe marchewki
- 2 bułki graham
- 3 jaja
- przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw bez glutaminianu sodu
Sposób przygotowania:
- Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki – gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).
- Kurczaka studzimy i oddzielamy mięso od kości – mięso mielimy 3 – krotnie razem z marchewką.
- Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak.
- Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz dużą ilość przypraw – masę dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą.
- Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 80 minut.
Wartość odżywcza porcji pasztetu:
Energia: 55 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcz: 3,2 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik pokarmowy: 0,45 g
Cholesterol: 28,8 mg
Drobiowy pasztet jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, B2, B6, B12, PP;