Boże NarodzenieDania mięsnePrzepisy

Pasztet drobiowy light

Składniki:

  • Jeden cały duży kurczak
  • 3 większe marchewki
  • 2 bułki graham
  • 3 jaja
  • przyprawy: sól, pieprz, mieszanka suszonych warzyw bez glutaminianu sodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka dokładnie myjemy, marchew obieramy ze skórki – gotujemy razem w wodzie aż mięso będzie miękkie (ok. 1,5 godziny).
  2. Kurczaka studzimy i oddzielamy mięso od kości – mięso mielimy 3 – krotnie razem z marchewką.
  3. Bułkę moczymy w wodzie, w której gotował się kurczak.
  4. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę, jaja oraz dużą ilość przypraw – masę dokładnie mieszamy.
  5. Masę przekładamy do formy posmarowanej odrobiną oleju rzepakowego i oprószonej bułką tartą.
  6. Pasztet pieczemy w temp. 180 stopni C przez ok. 80 minut.

Wartość odżywcza porcji pasztetu:

Energia: 55 kcal
Białko: 4,5 g
Tłuszcz: 3,2 g
Węglowodany: 2,5 g
Błonnik pokarmowy: 0,45 g
Cholesterol: 28,8 mg

 

Drobiowy pasztet jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: A, B2, B6, B12, PP;

Leave a reply

0 %