AktualnościZdrowe odżywianie

Miód. Dlaczego warto o nim pamiętać?

Nikt nie ma wątpliwości, że miód jest jednym z najcenniejszych produktów wytworzonych przez naturę. Przyjemny zapach i konsystencja to nie wszystko, co nam może zaoferować złoty nektar. Największymi walorami miodu są jego właściwości zdrowotne. Zatem nietrudno się domyślić, że zastosowanie tego złocistego płynu jest bardzo rozległe – od kuchni przez kosmetologię do domowego gabinetu lekarskiego.

Istotną zaletą miodu jest to, że mogą z jego dobrodziejstw korzystać zarówno osoby starsze, jak i dzieci, chorzy i zdrowi. Miód jest szczególnie doceniany w okresie wzmożonej zapadalności na infekcje występujące jesienią, zimą i wiosną. To niewiarygodne, że poza tym, że wyśmienicie smakuje, to jeszcze dodaje nam zdrowia!

Rodzaje miodu

MIÓD AKACJOWY – wyróżnia się zbawiennym wpływem na wątrobę, ponieważ działa oczyszczająco ze szkodliwych substancji. Dodatkowo jest zalecany podczas występowania dolegliwości związanych z układem pokarmowych tj.: wrzody, zaparcia, skurcze.

MIÓD FACELIOWY – oddziałuje leczniczo przy przeziębieniach oraz nieżytach żołądka. Dodatkowo miód ten obniża toksyczne działanie nikotyny, alkoholu, kawy oraz herbaty. Zalecany osobom cierpiącym na problemy z nadciśnieniem.

MIÓD GRYCZANY – uszczelnia naczynia krwionośne. Podbudowuje układ odpornościowy oraz wspiera leczenie infekcji układu oddechowego. Wspomaga profilaktykę miażdżycy.

MIÓD KONICZYNOWY – wyróżnia się działaniem wykrztuśnym, napotnym, przeciwzapalnym oraz moczopędnym. Skutecznie pomaga podczas leczenia biegunek, zapalenia oskrzeli, wyczerpania nerwowego. Ze względu na zawartość fruktozy zalecany jest cukrzykom.

MIÓD LIPOWY – cechuje się działaniem rozgrzewającym i łagodzącym podczas infekcji oskrzeli i zatok, stąd szczególnie zalecany w leczeniu grypy. Co więcej, działa wzmacniająco i uspakajając na organizm.

MIÓD LEŚNY – wspiera walkę ze schorzeniami na tle alergicznym. Pomaga w przeziębieniach oraz wzmacnia system nerwowy i pozytywnie wpływa na samopoczucie.

MIÓD MALINOWY – wspomaga układ odpornościowy oraz pracę serca. Cechuje się działaniem napotnym, rozgrzewającym i przeciwgorączkowym. Idealnie sprawdza się przy przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych.

MIÓD MANUKA – wytwarzany z nowozelandzkich kwiatów krzewu herbacianego manuka. Methylglyoxal, który stanowi jeden z aktywnych składników miodu odpowiada za szereg właściwości prozdrowotnych tj.: poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, szczególnie wspomaga leczenie dolegliwości żołądka i jelit, wspomaga leczenie dolegliwości skórnych tj.: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skory, wspomaga walkę z gronkowcem złocistym i nowotworach, pomaga przy infekcjach gardła, zapaleniu dziąseł, posiada właściwości antybakteryjne przy smarowaniu ran i poparzeń.

MIÓD MNISZKOWY – zalecany osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i jelitowe oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych. Dodatkowo wspomaga leczenie niedokrwistości oraz schorzenia reumatyczne. Pomaga uzyskać równowagę w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

MIÓD NAWŁOCIOWY – swoje zastosowanie odnajduje przy schorzeniach i chorobach tj.: grypa, katar, przeziębienia oraz biegunka. Miód ten jest pomocny również w dolegliwościach dróg moczowych, pęcherza, prostaty, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.

MIÓD NOSTRZYKOWY – obniża ciśnienie tętnicze krwi. Zalecany osobom dotkniętych nerwicą serca oraz innymi sercowymi dolegliwościami. Wykazuje właściwości przeciwkrzepliwe oraz przeciwskurczowe w chorobie wieńcowej. Dodatkowo posiada działanie uspokajające także szczególnie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na bezsenność, migrenę, nerwobóle i zespół klimakteryczny.

MIÓD RZEPAKOWY – wspomaga gojenie się ran i blizn. Charakteryzuje się cennymi właściwościami odpowiedzialnymi za prawidłową pracę serca i układu krążenia.

MIÓD SŁONECZNIKOWY –  pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, dlatego można go stosować w trakcie przeziębienia. Miód ten jest również skuteczny w walce z chorobami skóry. Posiada też bardzo pozytywne działanie na żołądek oraz jelita. Można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód słonecznikowy wykazuje szczególne działanie na poziom ciężkiego cholesterolu LDL. Można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia. Miód słonecznikowy obniża także ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca. Ponadto reguluje on niedobory potasu. Jego kolejną niezwykłą właściwością jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód słonecznikowy można stosować w stanach ogólnego wyczerpania fizycznego, a także w leczeniu niedokrwistości.

MIÓD SPADZIOWY – jest rodzajem miodu, które stanowi najbogatsze źródło substancji dbających o nasze zdrowie. Zbawiennie sprawdza się w stanach wyczerpania organizmu w wyniku choroby, stresu i ciężkiej pracy. Pomaga przy leczeniu infekcji układu oddechowego oraz wspiera profilaktykę chorób serca.

MIÓD WRZOSOWY – idealny dla mężczyzn ze względu na swoje dobroczynne działanie chroniące prostatę. Ponadto, swoje zastosowanie odnajduje w leczeniu dolegliwości związanych z nerkami i pęcherzem moczowym.

Właściwości lecznicze miodu

  • leczy schorzenia wątroby i dróg żółciowych
  • pozytywny wpływ na pracę mózgu i serca
  • leczy wrzody żołądka i działa przeciwbiegunkowo
  • wspiera walkę z przeziębieniem oraz leczy choroby gardła
  • zwiększa odporność organizmu i wspomaga apetyt
  • działa kojąco na nerwy, dobroczynnie wpływa na jakość snu
  • spowalnia procesy miażdżycowe

Miody swoje zastosowanie znajdują również w produkcji kosmetyków. Na ich bazie tworzone są produktu do pielęgnacji skóry ciała i włosów, dodając blasku i zdrowego wyglądu naszej urodzie.

Wartość odżywcza miodu

Wartość kaloryczna miodu w przeliczeniu na 1 g wynosi 3,2 kcal, zaś zbliżonego pod tym względem cukru buraczanego – 4 kcal. Różnica wynika ze składu miodu złożonego, który prawie wyłącznie zawiera cukry proste, co oznacza, że łatwiej i szybciej są przyswajalne przez organizm niż sacharoza.

Zagłębiając się w szczegółowe wartości odżywcze miodu, nie będzie kłamstwem nazwanie go prawdziwą apteką, bowiem miód to skarbnica związków bioaktywnych. Bursztynowa ciecz zawiera blisko 200 substancji aktywnych, takich jak:

  • enzymy, m.in. diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glikozydowa,
  • kwasy organiczne, takie jak: kwas cytrynowy, fenylowy, kawowy, bursztynowy,
  • antyoksydanty w postaci flawonoidów, karotenoidów,
  • aminokwasy, takie jak: prolina czy fenyloalanina,
  • witaminy z grupy B (wszystkie z wyjątkiem witaminy B12), a także witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E,
  • składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas.

Miód jest pełnowartościowym produktem naturalnym wtedy, gdy jest odpowiednio spożywany, czyli nie należy go podgrzewać do temp. wyższej jak 50 st. C. Jeżeli już musimy mieć miód w formie płynnej najlepiej, jeśli rozpuścimy go w letniej wodzie i pozostawimy na kilka godzin.

70 procent spożywanych przez człowieka warzyw i owoców rośnie dzięki pszczołom i procesowi, zwanemu zapylaniem. Dlatego dbajmy o pszczoły. Pamiętajmy, aby w naszych ogrodach latem zapewnić pszczołom dostęp do wody – wystarczy niewielka miseczka z kamyczkami systematycznie uzupełniana.

Leave a reply

0 %