Dania warzywnePastyPrzepisy

Marchewkowy hummus z orzechami włoskimi

Przepis na 6-8 porcji

Składniki:

  •  1 puszka ciecierzycy
  • 3 duże marchewki
  • 2 garście orzechów włoskich
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1⁄2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1⁄2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka tahini

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę przełożyć na sito i przepłukać pod bieżącą wodą. Zblendować na  gładką masę z dodatkiem oliwy z oliwek. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać do ciecierzycy. Orzechy włoskie posiekać. Ziarna kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu. Wszystkie składniki dodać do pasty i wymieszać.

Wartość energetyczna: 118 kcal
Białko: 3,5 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 7,5 g

Leave a reply

0 %