Kurczak na sałacie
Bardzo łatwe, smaczne a przede wszystkim zdrowe danie obiadowe, które dziś polecam składa się z dwóch części – mięsnej i warzywnej.
Składniki na 3-4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka
- główka sałaty
- 4 pomidory
- 2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych
- 150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 – 1,5 g/100g
- przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm i smażymy beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodajemy mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.
Przygotowujemy sałatę, opłukamy liście w zimnej wodzie i następnie rwiemy na drobne fragmenty i wrzucamy do miski. Następnie przygotowujemy pomidory i ogórki, które kroimy na małe cząstki i dodajemy do sałaty. Do warzyw dodajemy jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Sałatkę mieszamy za pomocą dwóch plastikowych bądź drewnianych łyżek do sałatek.
Na przygotowanych talerzach rozkładamy większą ilość sałatki. Na sałatę kładziemy usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.