Aktualności

Karnawał w domu – 4 sposoby na udane przyjęcie

Obchody karnawału w każdym zakątku świata wyglądają inaczej. Rio do Janeiro słynie z ognistej samby, a Wenecja z balów maskowych. Wszędzie jednak jest to czas wypełniony dobrą zabawą, śmiechem i tańcami. Tę radosną atmosferę bez problemu można odtworzyć w domowym zaciszu! Prawdopodobnie będzie trzeba zrezygnować z organizacji ogromnej parady, ale nadal może być kolorowo, wesoło i… apetycznie. Dzięki poradom szefa kuchni Knorr przygotowanie karnawałowego menu pójdzie jak z płatka. Sprawdź, jak zaplanować niezapomnianą imprezę.

Podróż bez wychodzenia z domu, czyli wybieramy motyw przewodni

Niech ten wieczór będzie wyjątkowy. Nawet jeśli zamierzacie spędzić go w gronie najbliższych domowników, warto zadbać o odpowiednią oprawę. Najprostsze dekoracje są w stanie sprawić, że poczujecie się jak na balu. Kolorowe girlandy i balony to nieskomplikowany sposób na odmienienie dobrze znanego wnętrza. Pozwólcie sobie na swobodę, przygotowując zabawne przebrania. Tego wieczoru możecie być postacią z ulubionej bajki lub filmu. Przyjęcie w klimacie Bollywood, a może meksykańskim? Wszystko zależy od waszej inwencji. Zadbajcie o to, by przekąski również pasowały do tematu imprezy.

Karnawał na luzie

Dużym atutem przyjęć karnawałowych jest to, że nie trzeba sztywno trzymać się tradycji. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by na stole pojawiły się faworki czy śledzie, ale planując swój bal, nie musicie zamykać się w kuchni na długie godziny. Przekąski z gotowego ciasta francuskiego przygotujecie w kilkanaście minut. Niewielkie tartinki z bagietki smakują i prezentują się dużo lepiej niż klasyczne kanapki – idealnie sprawdzą się w charakterze imprezowej przekąski. Tak samo szybko przyrządzicie pieczone warzywa, a do nich dipy i sosy, po które każdy sięgnie z ochotą.

Wygoda to podstawa!

Wiadomo już, że nie trzeba podejmować wielkiego wysiłku i robić wykwintnych potraw. Zamiast pieczonego w całości indyka, dużo lepiej jest przygotować poręczne przekąski, które można zjeść bez użycia sztućców i zasiadania do stołu. Koreczki i paszteciki królują podczas imprez karnawałowych. Zainspirujcie się przepisem szefa kuchni Knorr na pikantne babeczki z batatów.

Pikantne babeczki z batatów

>> Przepis na Pikantne babeczki z batatów <<

Gorący karnawał: dania na ciepło

Tańce czy granie w kalambury nie zawsze wystarczą, by rozgrzać się podczas zimowych chłodów. Dlatego dobrze jest wziąć pod uwagę przygotowanie gorącej potrawy, która stanie się gwoździem programu w trakcie karnawałowej kolacji. Postawcie na prostotę i dania jednogarnkowe. Przyrządzić je można wcześniej, a wieczorem tylko podgrzać. Szczególnie polecamy makaronową zapiekankę, do której zrobienia możecie wykorzystać dowolne składniki, które zalegają w lodówkach i spiżarkach. Sprytni kucharze przygotują na tyle dużą ilość, by wystarczyła na obiad następnego dnia.

Makaronowa zapiekanka

>> Przepis na: Makaronowa zapiekanka <<

 

źródło: infoWire.pl/ Knorr

Leave a reply

0 %