Dania mięsnePrzepisy

Gołąbki na parze

Składniki:

8-10 szt. liści włoskiej kapusty
400 g mielonego mięsa z indyka
2 szt. marchewki
1 szt. cukinii
1/3 szkl. natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 szt. jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzuSos pomidorowy

3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
1 szt. por
1 szt. kapusta włoska poszatkowana
800 g pomidory krojone
250 ml bulion warzywny
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
3-4 łyżki świeżego koperku

Przygotowanie:

  1. Gotuj 8-10 liści kapusty włoskiej na parze przez około 10 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz do gołąbków. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cukinię, marchewkę, jajka, pietruszkę, czosnek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Gotowy farsz umieszczaj w liściach kapusty i zwijaj je. Następnie umieść gołąbki w parowarze na 25 minut.
  4. Aby przygotować sos pomidorowy, połącz na patelni: oliwę z oliwek, por, kapustę włoską poszatkowaną, pomidory oraz bulion warzywny. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
  5. Na końcu dopraw solą, pieprzem i kminem. Dodaj również koperek.

Leave a reply

0 %