Boże NarodzeniePrzepisy

Dietetyczna ryba po grecku

Składniki:

  • Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka – ok. 500g
  • Marchew – 3 sztuki
  • Korzeń pietruszki – spora sztuka
  • Seler – mały kawałek (ok. 80g)
  • Cebula – 2 sztuki
  • Por – mały kawałek (biała część)
  • Koncentrat pomidorowy – 2 – 3 łyżki
  • Woda lub bulion – 1 szklanka
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Ziele angielskie – 4 kulki
  • Liść laurowy – 2 sztuki
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Sposób przygotowania:

  1. Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje).
  2. Rybę natrzyj solą i pieprzem.
  3. Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety – smaż po minucie na jedną stronę.
  4. Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
  5. W tym czasie zatrzyj na grubych oczkach (lub użyj malaksera) marchew, pietruszkę i seler.
  6. Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry – podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego.
  7. Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę.
  8. Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw.
  9. Całość duś przez ok. 10 – 15 minut. Dopraw do smaku.
  10. Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.

Leave a reply

0 %