Dietetyczna ryba po grecku
Składniki:
- Chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka – ok. 500g
- Marchew – 3 sztuki
- Korzeń pietruszki – spora sztuka
- Seler – mały kawałek (ok. 80g)
- Cebula – 2 sztuki
- Por – mały kawałek (biała część)
- Koncentrat pomidorowy – 2 – 3 łyżki
- Woda lub bulion – 1 szklanka
- Olej rzepakowy – łyżka
- Ziele angielskie – 4 kulki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Sól, pieprz, słodka papryka
Sposób przygotowania:
- Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje).
- Rybę natrzyj solą i pieprzem.
- Na patelni rozsmaruj łyżeczkę oleju. Gdy patelnia mocno się nagrzeje kładź filety – smaż po minucie na jedną stronę.
- Filety przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
- W tym czasie zatrzyj na grubych oczkach (lub użyj malaksera) marchew, pietruszkę i seler.
- Cebulę posiekaj w kostkę, pora w plastry – podsmaż je na łyżeczce oleju rzepakowego.
- Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Duś wszystko przez chwilę.
- Następnie rozmieszaj koncentrat z wodą lub bulionem i wlej do warzyw.
- Całość duś przez ok. 10 – 15 minut. Dopraw do smaku.
- Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę.