Blog

Dawno mnie tu nie było, więc przybywam

Nie było mnie z Wami na blogu ponad trzy tygodnie. Nie oznacza to jednak, że zapomniałem o Was, lecz ze względu na natłok różnych prac związanych jeszcze z zakończeniem zeszłego roku, nie miałem weny twórczej.

Od 25. listopada jestem z Saxendą, którą absolwowałem aż do najwyższej dawki. Przez ok. 3 tygodnie waga nie zmieniała się pomimo dotrzymywania diety. W związku z tym lekarz zalecił zmniejszenie dawki do 2,4 mg, którą aplikuję od 24. stycznia.

Na chwilę obecną moja waga zmniejszyła się o 10 kg od początkowej. Od jakiegoś czasu zmniejszanie się wagi troszkę spowolniło.

Moja dieta to przede wszystkim unikanie produktów przetworzonych, zwiększenie ilości warzyw i owoców, unikanie obróbki termicznej w formie smażenia, częstsze przygotowywanie potraw na parze.

Poniżej przedstawię Wam kilka propozycji, które gościły u mnie w ostatnich tygodniach.

Kaszotto Łowicz ze schabem gotowanym na parze, nadzianym śliwką suszoną i morelą, sałata z jogurtem greckim

Dość często w ostatnim czasie gotuję różnego rodzaju zupy. Zazwyczaj zupa była serwowana przez dwa – trzy dni.

Wiosenna zupa jarzynowa

Śniadania należą do kolorów. To właśnie rano staram się przygotować ciekawy, urozmaicony i kolorowy talerz.

Twaróg po poznańsku, tzw. gzik.

Parówki naturalne Tarczyński – dobry skład, smaczne

Sałatka z groszkiem, marchewką, kukurydzą, korniszonem i śledziem

Oryginalna grecka feta skończyła u mnie wraz z pomidorami w piekarniku. Po upieczeniu zmieszana z pomidorami wytworzyła smakowity sos do makaronu zbożowego

Jajecznica z pieczarkami i cebulą

Kaszotto Łowicz z gulaszem z wątróbek indyczych

Będąc na diecie nie musimy całkowicie rezygnować ze słodkości. Zobaczcie jakie pyszne gruszki:

Gruszka gotowana w syropie z soku pomarańczowego i miodu z cynamonem i goździkami, oblana gorzką 80% czekoladą i posypana orzechami włoskimi

Na śniadaniu często goszczą jajka – gotowane na półtwardo, gotowane na parze, w formie omletu czy jajecznicy. Poniżej lekko lejące się żółtko:

Jajko na półtwardo, żurawina, prosciutto, korniszon, pomidor, papryka

Pomiędzy głównymi posiłkami warto pamiętać o przekąskach, aby nie mieć uczucia głodu. Mogą to być orzechy, różne ziarna, owoce. Należy pamiętać, aby unikać przekąsek solonych czy dodatkowo słodzonych.

Przy pracy zajadam się soczystym jabłkiem i mieszanką orzechów

Ryba miętus na puree z kalafiora z szopską sałatką

W międzyczasie było święto pizzy, więc na obiedzie zagościła domowa pizza bez zbędnych dodatków

Doświadczenia w kuchni to moja specjalność. Słodki batat upieczony w piekarniku podany z gzikiem (twaróg z cebulką, szczypiorem i jogurtem greckim)

Zupa fasolowa bez zasmażki

Włoski omlet z pomidorami, papryką i brie

Pyszne pulpety indycze gotowane na parze w sosie pieczarkowym, pieczone ziemniaczki, korniszon

Kolacja z naturalnymi parówkami Tarczyński

Bułka grahamka z pastą z pieczonego batata

Zupa tajska na mleku kokosowym z kurczakiem

Sałatka z sosem vinaigrette własnej produkcji z grillowanymi krewetkami

Jajko sadzone – miał wyjść Kubuś Puchatek, a wyszło …

Za oknem zima, zapewne jak u Was, dość niskie temperatury i brak ochoty na dłuższe spacery. Z utęsknieniem czekam na wiosenne słońce i pierwsze źdźbła zielonej trawy oraz kwiaty magnolii. Wy też już nie możecie się doczekać?

Leave a reply

0 %