DeseryPrzepisy

Brownie z ciecierzycy

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 4 jajka
  • 2 banany
  • 1/2 szklanki miodu
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 5 łyżek kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 kostek gorzkiej czekolady

 

Sposób przygotowania:

  1. Zmiksuj wszystkie składniki (za wyjątkiem czekolady) na gładką masę.
  2. Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprósz grubo posiekaną czekoladą.
  3. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 45 minut.

 

Wartość odżywcza kawałka (1/12 całości):

Energia: 180 kcal
Białko: 6 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 22 g
Błonnik pokarmowy: 2,5 g

 

Brownie z ciecierzycy jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: kwasu foliowego, B2, B6, B12;

Leave a reply

%