Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli
W wielu domach gości na kanapkach pasta z twarogu i wędzonej makreli. Przepis, który podaję poniżej został troszkę urozmaicony. Na pewno każdy miłośnik twarogu i makreli będzie zadowolony, zwłaszcza, że wykonanie tej pasty nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 wędzona makrela
- 2 jajka
- 1 ogórek kiszony
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego light
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki/koperku/szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Do miseczki przekładamy twaróg, rozdrabniamy widelcem. Następnie przygotowujemy makrelę – obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozdrabniamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo, następnie dodajemy schłodzone do twarogu. Średniego ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do masy. Jako łącznik użyjemy jogurtu i wszystko dokładnie wymieszamy widelcem. Pod koniec dodamy zieleninę i doprawimy solą i pieprzem.
Należy pamiętać, iż wędzona makrela jest rybą morską, więc jest sama w sobie słona, dlatego uważajmy na ilość dodawanej soli.