PastyPrzepisy

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

W wielu domach gości na kanapkach pasta z twarogu i wędzonej makreli. Przepis, który podaję poniżej został troszkę urozmaicony. Na pewno każdy miłośnik twarogu i makreli będzie zadowolony, zwłaszcza, że wykonanie tej pasty nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 wędzona makrela
  • 2 jajka
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego light
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki/koperku/szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Do miseczki przekładamy twaróg, rozdrabniamy widelcem. Następnie przygotowujemy makrelę – obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozdrabniamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo, następnie dodajemy schłodzone do twarogu. Średniego ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do masy. Jako łącznik użyjemy jogurtu i wszystko dokładnie wymieszamy widelcem. Pod koniec dodamy zieleninę i doprawimy solą i pieprzem.

Należy pamiętać, iż wędzona makrela jest rybą morską, więc jest sama w sobie słona, dlatego uważajmy na ilość dodawanej soli.

Leave a reply

0 %